ontspanning door inspanning
DE WERKPLAATS VOOR BODY EN SOUL

WAT IS HYPNOSE?

LEUK ALLEMAAL, MADELIEF, MAAR WAT IS HYPNOSE NOU EIGENLIJK?


Laat ik met de simpelste uitleg beginnen: in hypnose bereik je je onbewuste.

Stel je eens voor... een diep ontspannen staat, niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Je neemt alles nog gewoon waar, maar je focus ligt ergens anders. Je bent dus niet “de controle kwijt”, zoals vaak wordt gedacht, of soms zelfs gevreesd. Ik hoor regelmatig: “ik kan absoluut niet in hypnose” en dan moet ik grinniken... ik dacht het namelijk zelf vroeger ook. Ik was héél kritisch... maar tijdens mijn opleidingen en door mijn eigen ervaringen met ‘in hypnose gaan’ besefte ik al snel: gedurende een dag ben je eigenlijk meerdere keren in lichte hypnose! Als jij ontspannen televisie zit te kijken, geconcentreerd een boek aan het lezen bent of als je iets doet waardoor je even alles om je heen vergeet en iemand praat ineens tegen je, kan het soms voelen alsof je ‘eruit getrokken’ wordt. Je wordt dan namelijk in één keer uit je hypnose getrokken.


Hypnose en hersenactiviteit
Soms stellen klanten mij ook de vraag: “Ben ik dan in slaap?” Nee, je bent gewoon bij bewustzijn, je hoort alles en bent volledig in controle, je bent veilig. Tijdens een hypnose-sessie werken we wel op een andere hersengolf frequentie. Maar welke zijn er eigenlijk en hoe zijn ze te gebruiken voor hypnose?
• Bèta-golven (14 tot 38 Hz) Deze staat die je waarschijnlijk het beste kent: de staat waarin je actief bent. De staat waarin je primaire reacties ‘de baas’ zijn, mechanismes om je te helpen overleven: vechten, vluchten of bevriezen. Bèta-golven zorgen ervoor dat je je kan concentreren op je taak. Wanneer er een teveel aan dit soort golven is, ervaar je stress. Als je slaapt/ mediteert neemt de hoeveelheid bèta-golven af. In deze staat voeren wij ons voorgesprek, om je brein al voor te bereiden op de verandering die jij gaat maken.
• Alpha-golven (8 tot 14 Hz) Dit is de staat waarin je ontspannen bent, terwijl je wakker bent. Hierin spelen beelden en emoties een grotere rol en kun je meer fantaseren of dagdromen. Perfecte staat om de hypnose-technieken te doen waarin beelden en symbolen een rol spelen. Het effect: in ontspanning inzichten of oplossingen voor jouw probleem/ thema krijgen.
• Thèta-golven (4 tot 8 Hz) Thèta-golven zijn verantwoordelijk voor het creatieve deel van je brein. Ze komen ook vaak voor tijdens REM slaap, de fase tijdens slaap waarin je droomt. Je hebt deze slaap fase nodig om de gebeurtenissen van de dag te verwerken. Thèta is dus eigenlijk een hele diepe staat van ontspanning. Vandaar dat het gebruikt wordt om met het onderbewustzijn contact te maken en het opnieuw te instrueren, perfecte staat dus voor technieken voor diepe transformaties, denk aan een regressie (waarin je teruggaat naar het ontstaan van een bepaald gevoel) of Deep Trance Identification (waarin je in een persoon stapt van wie je kennis/ vaardigheden zou willen kopiëren). Allebei waanzinnig te gekke en waanzinnig effectieve technieken.
• Delta-golven (0.5 tot 4 Hz) Tijdens diepe slaap, een fase voor en na REM slaap zijn de delta-golven actief. Ze worden in verband gebracht met het herstelstadium van het lichaam waarin nieuwe cellen worden aangemaakt. Deze staat is zo diep, die gebruik ik daarom niet tijdens de sessie.
• Gamma-golven (40 tot 70 Hz) Deze frequentie heeft te maken met een hogere brein activiteit. Het is in deze staat dat we het meest in connectie staan met voorkennis, heldere inzichten en waarnemingen en hoger bewustzijn.


Wat heb je dan te zoeken in je onbewuste?
Vaak liggen de oorzaken van klachten en problemen niet in het bewustzijn, maar juist in het onderbewustzijn. Het onbewuste vormt namelijk de basis van ons gedrag en onze emoties. Het bevat alle informatie die wij ons leven lang verzamelen en opslaan, onder andere de manier waarop wij denken, redeneren, ervaren, voelen en ons uiten.
Ons hele leven draait deze programmering door, met als grootste doel het beschermen van het lichaam en de geest. Het veranderen van deze programmering gaat in het dagelijks leven moeilijk en langzaam wanneer we daar ons bewustzijn voor gebruiken. Dat kritische brein wil vasthouden aan de patronen en gedragingen die inmiddels standaard zijn. Hypnose biedt de mogelijkheid om toegang te krijgen tot het onbewuste en daar dus ook de verandering te realiseren.


Waarbij helpt hypnose?
Waarbij niet? is dan mijn eerste vraag. :) Uiteraard, bij pijnklachten of ziekte is het belangrijk om de fysieke/ medische reden te achterhalen en daar zijn artsen voor. Zie hypnose bij lichamelijke klachten niet als behandeling ipv de medische behandeling, maar het kan wel degelijk als toevoeging functioneren (uiteraard in overleg met behandelend arts). Hoe ga je om met je pijn/ ziekte, hypnose bij pijnbestrijding; hypnose kan dan op vele manier verlichten/ hulp bieden. (een mooi artikel hierover vind ik: https://hypnoseinstituutnederland.nl/hypnose-en-ziekte-lyme/ )
Maar dan stel ik weer de vraag: waarbij niet? Hypnose is namelijk onwijs effectief om diepliggende (jeugd)trauma’s tot uitstelgedrag aan te pakken, van tinnitus tot afvallen, van nagelbijten tot onzekerheid. Als de sterke wens er is om te veranderen dan is Hypnose echt een waanzinnige manier. 
Iedere hypnotherapeut heeft weer zijn eigen expertise. Die van mij ligt vooral bij het oplossen van problemen bij vrouwen tot 45 jaar, met thema's op het gebied van zelfbeeld, zelfliefde, lichaamsbeeld, seksualiteit, keuzes maken. Hoe verbaasd zou jij zijn, als jij in totale ontspanning steeds meer toegang hebt tot jouw eigen OERKRACHT?


Nog even in het kort
Hypnose omschrijf ik het liefst als “het verkennen van een andere hersenfrequentie; door jou zelf bereikt, maar bewust geïnitieerd door mij als therapeut die jou daarin begeleidt. Tijdens die verkenning kan je oude patronen en overtuigingen doorbreken en herprogrammeren.


Wat is er nodig om bij mij hypnose te kunnen gaan?
* Nieuwsgierige mindset
* De sterke wens om jouw gedrag, patroon of overtuiging te veranderen
* Bereidheid tot het opvolgen van mijn instructies
* Vertrouwen in mij als hypnotiseur, voel je geen match? Zoek dan een hypnotherapeut waarbij je dat wel voelt!

Happy to help!


Heb je zelf óók interesse om de opleiding tot Hypnotherapeut te doen?
Ik kan je deze opleiding van het HIN  enorm aanraden,
voor je persoonlijke ontwikkeling én wie weet voor je eigen onderneming!